Izesités
|
|
Pocok | Dátum: Vasárnap, 2011-09-25, 5:04 PM | Üzenet # 1 |
Közlegény
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 4
| Nekem az a tapasztalatom, hogy az izét sok minden befolyásolja... Érdemes kisérletezgetni, hogy kinek mi jön be (ha van elég gomba, javaslom, hogy egy részét "pihentesd" a hütőben, igy ha a kisérlet balul üt ki, még mindig van elég lény...)
|
|
| |
Pocok | Dátum: Vasárnap, 2011-09-25, 5:04 PM | Üzenet # 2 |
Közlegény
| HŐMÉRSÉKLET - az erjedéshez nálunk a 22-26 fok jön be, ha melegebb van a lakásban, már a második nap szűrnöm kell. 20 fok körül a harmadik nap elég. - hűtőben 2-3 hetet is pihenhet (egy evőkanál cukor, viz - hogy ellepje); fontos! hogy felhasználás előtt szűrd le, mosd át a Lényt (és NE idd meg a lét)
GYÜMÖLCS - nekünk legjobban áfonyával izlik, 2-3 napos érleléssel - datolyával próbáltuk, jobban erjed! és erős izt ad neki, nem igazán jött be - ananásznak nem éreztem az izét...
VIZ - kézmeleg vizet jobban szereti, hideg vizben nehezen indul be
CUKOR tipusa - legjobban a hagyományos, fehér cukor jött be, főleg a szlovák verzió ... - mézzel jobb az ize (szerintem) viszont lassabb az erjedés, sőt olyankor kevésbé szaporodik
|
|
| |
Pocok | Dátum: Vasárnap, 2011-09-25, 9:54 PM | Üzenet # 3 |
Közlegény
| Ja, és a citrom. Én általában fél citromot adok 5 literes löttyhöz. "Etetéskor" kettévágom a citromot, fele vissza a hütőbe (tányérra rakd, vágott részével lefelé), másik felét alaposan le kell csutakolni, mert a gyümölcsöt mindenféle vegyszerekkel kezelik mire hozzád ér...
Ha pöttyös, randa, akkor óvatosan le is hámozom - nem szabad tul vastagon, mert akkor bebukod a héj alatt figyelő citromolajat.
Érdemes a citrom csücskét lecsapni, így jobban átjárja a víz.
A második napon kiveszem, kis tányérba kifacsarom - szűrőn kersztül! - levét visszaöntöm a lötyibe, hadd járja át. Nem érdemes direktbe a lötyibe facsarni, mert akkor soha többé nem szeded ki a citrom rostjait a lényből...
|
|
| |